Contents
گوگل در ابتدای کار خود بسیار ساده و کم جزئیات بود و کم و کاستیهایی داشت. اما با گذشت زمان، الگوریتم گوگل قویتر و پیچیدهتر شدند. و باعث شدند تا امروزه این موتور جستجو، قدرتمندترین و پرمخاطبترین موتور جستجوی دنیا شناخته شود. الگوریتم گوگل، از دستورالعملها و فرمولهایی تشکیل شدهاند که سبب میشوند تا کاربران در جستجوهای خود به مرتبطترین و باکیفیتترین وبسایتها دسترسی داشته باشند. کارشناسان خدمات سئو و بهینه سازی سایت با تسلط کامل بر الگوریتم های گوگل و نحوه کار آنها می توانند به شما در این زمینه کمک کنند.
همین موضوع و حساسیتهای الگوریتمهای گوگل است که سبب شده تا به این اندازه محبوب شود. پس اگر با آنها آشنایی چندانی ندارید، پیشنهاد میکنیم که این مقاله را مطالعه کنید.
برای شرح اینکه الگوریتم گوگل چیست؟ بهتر است از مثالهایی که برای همه ما روزانه اتفاق میافتد شروع کنیم. زمانی که یک عبارت را در موتور جستجو قدرتمند گوگل وارد میکنید، پس از چند ثانیه با دهها وبسایت که پاسخ سوال شما را توضیح دادهاند، مواجه میشوید.
اما تا به حال به این فکر کردهاید که گوگل چگونه در میان میلیونها وبسایت و مقاله که در جهان وجود دارند، بهترینها را از نظر کیفیت و ارتباط برای شما نمایش میدهد؟!
در واقع مغز متفکر گوگل، الگوریتمهای گوگلاند، که باعث میشوند تا کاربران اینترنت به هدفشان برسند. گوگل به عنوان محبوبترین و پرمخاطبترین موتور جستجو در جهان، روی خدمات دهی به کاربران خود حساسیت ویژهای دارد.
به زبان ساده و روان، الگوریتم گوگل مجموعهای از دستورالعملها و فرمولهاست که برای رسیدن به یک هدف مشخص فعالیت میکنند. الگوریتمها با دریافت یک ورودی آغاز میشوند و با توجه به دستورها و فرمولهایی که برایشان تعریف شده است، یک خروجی مطلوب را ارائه میدهند.
اگر می خواهید برای سایتتان سئو انجام دهید و به دنبال شرکتی در این زمینه هستید حتما به یاد داشته باشید که بهترین شرکت سئو باید نسبت به این الگوریتم ها و نحوه کار آنها دانش و تسلط کافی را داشته باشد تا بتواند بهترین خدمات را برای شما انجام دهد.
الگوریتمهای گوگل بسیار پیچیده، هوشمند و با جزئیات هستند. به عبارتی میتوان اینگونه بیان کرد که این الگوریتم گوگل مانند کارمندان یک اداره یا شرکت هستند که وظایفی برایشان مشخص شده است و آنها هم با توجه به امکاناتی که در اختیار دارند، فعالیت میکنند.
و هدف نهایی نیز پاسخگویی به نیازهای ارباب رجوع است. الگوریتمهای گوگل نیز دقیقا به همین صورت عمل میکنند. آنها طبق قوانینی که برایشان تعریف شده است، وبسایتهای مختلف را بررسی و تحلیل میکنند.
این قوانین در کل دو نوع هستند:
1. قوانین و دستورالعملهایی برای شناسایی وبسایتهای نامرغوب و بیکیفیت
2. قوانین و دستورالعملهایی برای شناسایی وبسایتهای کاربردی و باکیفیت
هر کدام از الگوریتمهای گوگل با در نظر گرفتن یکسری تابع و قوانین، سعی دارند تا وبسایتهایی که برای رفع نیاز مخاطب تلاش میکنند، را به رتبههای بالای گوگل برسانند و وبسایتهایی که با دروغ و تقلب فعالیت میکنند، را حذف و یا در رتبههای پایین تری در نتایج گوگل قرار دهند.
مهندسان گوگل برای هر خاصیت و ویژگی که در یک وبسایت اهمیت دارد یک الگوریتم گوگل طراحی میکنند تا وبسایتها را مورد بررسی قرار دهند. پس زمانی که با یکسری نتیجه در گوگل مواجه میشوید، در واقع صدها فعالیت پیچیده و هوشمند صورت میگیرد تا شما را به پاسخ نیازهایتان برساند.
بدیهی است که این الگوریتمهای گوگل نیازمند تغییر و به روز رسانی هستند. در نتیجه مهندسین گوگل همواره این الگوریتمها را مورد تحقیق و آنالیز قرار میدهند و سعی دارند تا آنها را هوشمندتر کنند، و نقصها و مشکلاتشان را برطرف کنند.
به عنوان مثال؛ در گذشته اگر در موتور جستجو گوگل یک عبارت را که معناهای متفاوتی دارد، وارد میکردید، ممکن بود که نتایج حاصل شده مطابق خواسته شما نباشند. اما امروزه این الگوریتمهای گوگل به قدری هوشمند شدهاند که احتمال کجفهمی و اشتباه بسیار کم شده و کاربران به راحتی منظور خود را به گوگل انتقال میدهند.
و یا اینکه در گذشته برخی از وبسایتها محتواهای وبسایتهای دیگر را کپی و منتشر میکردند و حتی رتبه خوبی در نتایج گوگل به دست میآورند. اما با طراحی یک الگوریتم که محتواها و وبسایتهای این چنینی را تشخیص میدهد، کار برای این وبسایتهای متقلب سخت شده است.
و یا سئوکارانی هستند که میدانند چگونه میتوان یک الگوریتم گوگل را گمراه کرد و مثلا یک وبسایت بیکیفیت را به رتبه یک گوگل رساند. در نتیجه لازم است تا این الگوریتمها را مرتبا به روز رسانی کنند و راه این متقلبین را ببندند.
پس الگوریتمهای گوگل پایه و اساس موتور جستجور گوگل هستند و بدون وجود آنها، پاسخ به نیاز کاربران با دقت و هوشمندی که امروزه است، ممکن نبود و کاربران با سیلی از اطلاعاتی که به کارشان نمیآید، مواجه میشدند.
لیست الگوریتمهای گوگل
در این بخش از مقاله، لیست الگوریتمهای گوگل را عنوان کرده ، و در مورد هر کدام از این الگوریتمهای گوگل یک توضیح مختصر خواهیم داد:
الگوریتم تپه (Hilltop Algorithm):
یکی از اولین الگوریتمهای گوگل که از سال 2003 کار خود را شروع کرده و هنوز هم با قدرت فعالیت میکند، الگوریتم تپه است. این الگوریتم با هدف شناسایی وبسایتهایی که معتبر و متخصص هستند، طراحی شده است و بر روی سئو و بهینه سازی نیز تاکید دارد.
در واقع این الگوریتم گوگل سعی دارد تا وبسایتهای مرجع و دارای اعتبار را به کاربران معرفی کند. در نتیجه به این وبسایتها رتبه بالایی اختصاص میدهد تا در نتایج گوگل سئوی قابل قبولی داشته باشند.
برای آن که از نظر این الگوریتم، وبسایت معتبر و متخصصی شناخته شوید، باید لینک سازی قوی داشته باشید. شما میتوانید با وبسایتهای دیگر ارتباط بگیرید تا بتوانید از آنها لینکهای معتبر دریافت کنید. و یا حتی وبسایتهایی که رقیب شما محسوب میشوند، را بررسی کنید و ببینید آنها از چه لینکهایی استفاده کردهاند، و شما هم آنها را به کار بگیرید.
الگوریتم گورخر (Zebra Algorithm):
این الگوریتم گوگل مدافع افرادی است که دوستدار خرید اینترنتی هستند و اغلب خریدهای خود را غیرحضوری انجام میدهند. الگوریتم گورخر مسئول وبسایتهای فروشگاهی است و وضعیت اعتبار آنها را بررسی میکند.
این الگوریتم گوگل وبسایتهایی را که فاقد اعتبار هستند و یا کلاهبرداری میکنند، شناسایی و از دسترس خارج میکند (حذف یا اسپم). پس اگر صاحب یک فروشگاه اینترنتی هستید، این چند نکته را رعایت کنید تا الگوریتم گورخر بتواند به شما اعتماد کند:
- اعتماد مخاطبان خود را جلب کنید. برای این منظور باید گواهینامه الکترونیکی SSL را دریافت کنید تا هویت برند و فروشگاه شما تایید شود.
- امکان ارتباط حضوری و تلفنی را برای مخاطبان خود فراهم کنید. حتما صفحه “ارتباط با ما” را برای وبسایتتان طراحی کنید و در آن شماره تماس و آدرس دفتر را قرار دهید.
- روند خرید محصولات را ساده، واضح و روشن طراحی کنید تا کاربران به راحتی محصول مورد نظر خود را پیدا کنند.
- مراحل خرید را برای مشتری مشخص کنید تا بداند محصول خریداری شدهاش در چه وضعیتی به سر میبرد. زمانی که مشتری پرداخت را انجام داده است اما نمیتواند پیگیری داشته باشد، احساس سردرگمی و بی اعتمادی میکند.
الگوریتم مرغ مگسخوار (Hummingbrid Algorithm):
یکی از اتفاقهای ناخوشایند، گم شدن در میان حجم عظیمی از وبسایتها و نرسیدن به هدف است. یعنی یک عبارت را در گوگل جستجو کردهاید و با مطالب و تبلیغات کاملا بیربط مواجه شدهاید.
الگوریتم مرغ مگسخوار در این زمینه به فریاد کاربران گوگل رسید. زیرا با دقت و حساسیتی که داشت، مفهوم و معنای کلمات کلیدی را درک میکرد و بهترین و مرتبطترین مراجع را معرفی میکرد.
این الگوریتم گوگل به قدری قوی است که تمام کلمات مترادف، ارتباطهای معنایی و مفهومها را در سریعترین زمان درک میکند و نتیجه را برای مخاطب نمایش میدهد.
الگوریتم پاندا (Panda Algorithm):
الگوریتم پاندا گوگل، حساسیت و تمرکز خود را برای محتواها خرج میکند. پاندا با دقت محتواها را مورد بررسی قرار میدهد و ارزشمندترین آنها را دستچین میکند. در واقع الگوریتم پاندای گوگل مسئول کنترل کیفیت محتواهاست، که با دقت و وسواس، محتواهای وبسایتها را مشاهده کرده و آنهایی را که کیفیت لازم را نداشته باشند، در نتایج گوگل نمایش نمیدهد.
این الگوریتم گوگل کمک میکند تا با تولید محتواهای عالی، بازدید و زمان ماندن کاربران در وبسایت را افزایش دهید و در نتیجه به فروش و سود بیشتری برسید.
این الگوریتم گوگل از موارد زیر بیزار است:
- تولید محتواهای سرسری و غیرکاربردی
- تولید محتواهای غیر مرتبط با حوزه فعالیت وبسایت
- کپی کردن محتواهای دیگر وبسایتها
الگوریتم الویت با موبایل (First Index Mobile Algorithm):
با توجه به اینکه هر روز امکانات جدیدی به تلفنهای همراه اضافه میشود، کاربران بیشتری نیز از آن استفاده میکنند. پس لازم شد تا وبسایتها ریسپانسیو بودن را رعایت کنند و افراد با هر دستگاهی (کامپیوتر، تلفن همراه و تبلت) که وارد وبسایتها بشوند، به راحتی بتوانند به خواسته خود برسند و با هیچ به همریختگی رو به رو نشوند.
یکی از الگوریتمهای گوگل که به همین مساله اشاره دارد، الگوریتم الویت با موبایل است، بر طبق این الگوریتم، الویت ایندکس با تلفنهای همراه است.
الگوریتم رنک برین (Rank Brain Algorithm):
الگوریتم رنک برین، همان طور که از نام آن پیداست، با استفاده از هوش مصنوعی، به وبسایتهای مختلف رتبه اختصاص میدهد. این الگوریتم گوگل وظیفه دارد تا رفتار کاربران را در فضای اینترنت بررسی کند و براساس آنها، به هر وبسایت رتبهای بدهد.
الگوریتم طرحبندی صفحه (Page Layout Algorithm):
همان که میدانید گوگل به کاربران بیشتر از هر چیزی اهمیت میدهد. پس انتظار دارد شما هم به عنوان یک صاحب وبسایت، رضایت کاربران را در الویت قرار دهید. اگر قدرت اختیار را از کاربران خود بگیرید، آنها را از دست خواهید داد!
پس کاربران حق دارند تا به جای سیلی از تبلیغات، محتوای مورد نیاز خود را ببینند. در نتیجه از قرار گرفتن تبلیغات فراوان و بیربط در وبسایت خود جلوگیری کنید. اگر تبلیغات به جا و به اندازه استفاده شود بسیار عالی است. اما در غیر این صورت، نه تنها آن تبلیغ دیده نخواهد شد بلکه شما نیز از طرف الگوریتم گوگل که مسئول طرحبندی صفحه است، جریمه خواهید شد.
الگوریتم وام پرداخت (Payday Loan Algorithm):
این الگوریتم گوگل، هم راستا با الگوریتم کبوتر حرکت میکند و البته بسیار سختگیرتر است. اگر یک وبسایت از یک کلمه کلیدی پرجستجو در مقاله خود استفاده کند، در حالی که اصلا موضوع کلی به آن ربطی ندارد، از طرف این الگوریتم گوگل جریمه خواهد شد. در واقع این الگوریتم، با وبسایتهایی که بیش از اندازه از یک عبارت کلیدی استفاده میکنند، یا عبارات کلیدی پرمخاطب را در مقالات بی ربط به کار میبرند، برخورد میکند.
الگوریتم سندباکس (Sand Box Algorithm):
این الگوریتم گوگل برای بررسی و آنالیز وبسایتهایی است که به تازگی فعالیت خود را شروع کردهاند. الگوریتم سندباکس وبسایتهای جدید را به صورت جداگانه تحلیل میکند تا عدالت را رعایت کرده باشد و یک وبسایت نوپا نتواند در مدت کوتاهی، رتبه بالایی دریافت نماید.
الگوریتم کافئین (Caffein Algorithm):
این الگوریتم گوگل به نوعی همکار الگوریتم مرغ مگسخوار است. هر دو بر درک مفهوم عبارات و روابط معنایی تاکید دارند اما با این تفاوت که الگوریتم کافئین، شبکههای اجتماعی را نیز تحت نظر دارد.
این الگوریتم گوگل، برای وبسایتهایی که در شبکههای اجتماعی نیز فعالیت دارند، امتیاز ویژهای قائل است و سئو آنها را نیز بهبود میبخشد.
الگوریتم پاراپراست (Paraphrasing Algorithm):
یکی از جدیدترین الگوریتمهای گوگل به حساب میآید که مهندسین گوگل احتمال میدهند فعالیتش متوقف شود. این الگوریتم به نوعی تولید محتوا میکند، یعنی قادر است تا محتوای چند وبسایت را بررسی و یک محتوای ترکیبی و کامل ارائه دهد.
الگوریتم پنگوئن (Penguin Algorithm):
یکی از مهمترین الگوریتمهای گوگل، الگوریتم پنگوئن است. تمرکز این الگوریتم بر روی مساله لینک سازی است. این الگوریتم به گونهای طراحی شده است که لینکهای اسپم را تشخیص و با آن وبسایت برخورد نماید.
از آنجایی که داشتن بک لینک سبب بهبود وضعیت سئو و کسب رتبه بهتری از گوگل میشود، برخی در این مساله زیادهروی میکنند و گاهی با خریدن لینک، سعی دارند گوگل را گمراه کنند.
اما این الگوریتم پنگوئن سبب میشود تا این وبسایتها جریمه و تنبیه شوند.
الگوریتم موبایل گودن (Mobile Geddon Algorithm):
این الگوریتم گوگل نیز وظیفه دارد تا به حالت تلفن همراه وبسایتها سرکشی کند. اگر وبسایتی در تلفن همراه به خوبی نمایش داده نشود، این الگوریتم آن وبسایت را از نتایج گوگل حذف خواهد کرد.
الگوریتم کبوتر (Pigeon Algorithm):
این الگوریتم گوگل توجه ویژهای به کلمات کلیدی جستجو شده دارد. آنها کلمات کلیدی موجود در مقالات را بررسی میکنند و زمانی که کاربر یک کلمه کلیدی را در گوگل جستجو میکند، تمام مقالاتی که آن کلمه کلیدی را درون خود جای دادهاند را به مخاطب نشان میدهد.
الگوریتم کبوتر این بررسی کلمات کلیدی را براساس موقعیت نیز انجام میدهند و به وبسایتهایی که بیشترین ارتباط را با کلمه کلیدی مدنظر مخاطب داشتهاند، رتبه بهتری اختصاص میدهد. به این نوع رتبه بندی، سئوی محلی نیز میگویند.
الگوریتم رقص گوگل (Google Dance Algorithm):
این الگوریتم گوگل که تا به حال به صورت رسمی معرفی نشده است، فعالیت صاحبان وبسایتها را زیر نظر دارد. الگوریتم رقص گوگل همان طور که از نام آن پیداست، رویکرد مشخصی ندارد و بسیار نوسان دارد.
این الگوریتم گوگل، واکنش صاحبان کسب و کارها را بررسی ، و رتبه آنها را جا به جا میکند. حتی گاهی ممکن است یک وبسایت را به طور کامل از نتایج گوگل پاک کند و پس از مدتی دوباره بازگرداند.
الگوریتم تازگی محتوا (Freshness Algorithm):
این الگوریتم گوگل، دقیقا به تازه بودن محتوای شما توجه دارد. گوگل از مقالاتی که یک بار ایندکس شده و سالها با همان شکل و شمایل میمانند، بیزار است.
گوگل معتقد است، همان طور که من مدام در حال رشد و ارتقای الگوریتمهای خود هستم تا رضایت کاربران را کسب کنم، شما نیز موظفید تا برای راحتی و رضایت کاربران تلاش کنید. پس باید محتواهای خود را مرتبا به روز رسانی کنید و دادهها و اطلاعات جدید و کاربردی برای مخاطبان خود تولید کنید.
الگوریتم گوگل فرد (Google Fred Algorithm):
یکی دیگر از الگوریتمهای گوگل، الگوریتم فرد است که با تبلیغات بیش از اندازه مبارزه میکند. اگر در وبسایت خود حجم زیادی از تبلیغ را جا بدهید، ولی برای تولید محتواهای خود وقت کافی را صرف نکنید، مطمئن باشید که از سمت این الگوریتم گوگل، جریمه خواهید شد.
سخن پایانی
در این مقاله با زبانی ساده و روان، به سوال “الگوریتم گوگل چیست؟” پرداختیم و همچنین اینکه الگوریتمها دقیقا چه کاری میکنند، را شرح دادیم. الگوریتمهای گوگل پایه و اساس موتور جستجو گوگلاند و رسیدن کاربران به نیازهایشان، بدون همکاری این الگوریتمها، امکان پذیر نیست.
الگوریتمهای گوگل بسیار هوشمند و دقیق هستند. آنها با به کارگیری دستورالعملها و معیارهایی که برایشان تعریف شده است، سعی دارند تا وبسایتهای باکیفیت و مرغوب را به رتبههایی که شایسته آن هستند، برسانند. همچنین این الگوریتمها وبسایتهایی را که با تقلب و تولید محتواهای بیکیفیت فعالیت میکنند، حذف و اسپم میکنند. در ادامه نیز لیستی از الگوریتمهای گوگل را عنوان کردیم و اینکه هر کدام مسئول چه ویژگی هستند را توضیح دادیم. امیدواریم که این مقاله شما را در زمینه الگوریتمهای گوگل، هدایت و راهنمایی کند.