Contents
فرض کنید هزینه زیادی را صرف راهاندازی یک وبسایت فروشگاهی کردهاید و همچنین وبسایت شما بازدیدکنندههای بسیار زیادی هم دارد. اما میزان فروش این سایت بسیار پایین است و کاربران سایت پس از ورود به سایت هیچ خریدی را انجام نمیدهند!! موضوع بالا مشکل بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی است؛ البته هیچ فرقی ندارد که شما فروشگاه اینترنتی دارید و یا سایت آموزشی و محتوایی. در تمام این شرایط شما باید کاربرانی که وارد سایت شما میشوند را مجاب به خرید از ساییتان کنید. این موضوع را با نام نرخ تبدیل میشناسند و بهینه سازی نرخ تبدیل نیز عامل تعیین کننده میزان موفقیت شما در کسب و کار اینترنتی است.
به عنوان یک تعریف مناسب، به فرایندی که کاربران ورودی سایت را به کاربر خریدار از شما تبدیل کند، بهینه سازی نرخ تبدیل (Conversion Rate Optimization) می گویند که به صورت مخفف CRO نیز میگویند. شرکت دیجیتال مارکتینگ پویا با افزایش CRO می تواند کمک زیادی به کسب و کار شما کند.
این موضوع بسیار اهمیت دارد زیرا اگر نرخ تبدیل سایتی بالا باشد و به جای اینکه 1 درصد از کاربران ورودی سایت خرید کنند، 2 درصد این کار را انجام دهند میزان سود آن سایت حداقل دو برابر میشود و این یعنی موفقیت در کسب و کار اینترنتی.
پس اگر میخواهید با نحوه افزایش نرخ تبدیل و مفهوم آن آشنا بشوید توصیه میکنم مقاله زیر را بخوانید. با خواندن این مقاله و یادگیری مفاهیم ذکر شده در آن به سود بیشتر در کسب کار خود خواهید رسید.
نرخ تبدیل یا Conversion Rate چیست؟
معمولا هر یک از کسب و کارها هدفی برای خود دارند. به عنوان یک مثال ساده هدف یک فروشگاه مواد غذایی افزایش فروش است و یا اینکه هدف یک موزه افزایش بازدید کنندهها میباشد.
در حوزه اینترنت هم به همین صورت است، یعنی بعضی از سایتها هدف آنها افزایش فروش است مثل سایتهای فروشگاهی مانند بامیلو و بعضی از سایتها افزایش ترافیک را به عنوان هدف خود تعیین نمودند که سایتهای مرجع در حوزههای مختلف از این قبیلاند.
نرخ تبدیل اشاره به تعداد نفراتی دارد که از کل مخاطبان، هدف موردنظر شما را انجام میدهند. یعنی اگر تعداد بازدیدکنندههای سایت شما 1000 نفر در روز باشد و از این تعداد فقط 10 نفر از شما خرید کنند، نرخ تبدیل شما یک درصد است و اگر 100 نفر از شما خرید کنند نرخ تبدیل شما 10 درصد است. تا به اینجا امیدوارم به طور دقیق مفهوم نرخ تبدیل را فراگرفته باشید.
طراحی کمپین دیجیتال مارکتینگ یکی از مهم ترین عوامل موثر در بهینه سازی نرخ تبدیل است که باید آن را جدی گرفت. برای طراحی کمپین های مناسب با کسب و کارتان می توانید از کارشناسان آژانس های دیجیتال مارکتینگ کمک بگیرید.
بهینه سازی نرخ تبدیل چیست؟
بهینه سازی نرخ تبدیل یا CRO به مجموعه فعالیتهایی اتلاق میشود که باعث افزایش نرخ تبدیل میشوند. به طور کلی در دنیای وب سعی میکنیم کارهایی را انجام دهیم تا باعث افزایش نرخ تبدیل سایتمان شود. مثلا محتوای خود را بهینه میکنیم و یا دکمهای با عنوانهای جذب کننده ( مثل خرید اول با تخفیف 10 درصد ) را در سایت خود قرار میدهیم و یا ظاهر سایت را بهبود میبخشیم تا کاربر را به یک خریدار تبدیل کنیم و تجربه خوبی را در زمان بازدید از سایت به او هدیه بدهیم.
در بهینه سازی نرخ تبدیل مشتری سه نکته زیر را بدانید:
- بهینه سازی سایت بر پایه حدس و گمانهای بی اساس نیست، بلکه طبق آمار و رفتار کاربران سایت باید انجام شود.
- نظر مخاطب باید بر نظر کارفرما اولویت بیشتری داده شود. زیرا رضایت مشتری بزرگترین پیشرفت در این راه است.
- افزایش ترافیک سایت در صورتی مفید است که نرخ تبدیل بالایی داشته باشید؛ در غیر اینصورت بازخورد خوبی نخواهید داشت.
تفاوت بهینه سازی نرخ تبدیل و سئو
سئو به معنای بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجوگر میباشد. با اینکه چگونگی افزایش نرخ تبدیل یکی از تحلیلهای مهمی است که توسط سئو کار انجام میشود اما این بدان معنی نیست که هر سایتی که در گوگل رتبه دارد، حتما نرخ تبدیل بالایی هم خواهد داشت.
بهینه سازی نرخ تبدیل سایت یعنی شما از ترافیکی که وارد سایت میشود نهایت بهره را ببرید و این ترافیک را به مشتری تبدیل کنید. پس بهینه سازی نرخ تبدیل با بهینه سازی سایتها برای گوگل(سئو) متفاوت اند.حال سوال اینجاست که
راههای تحقیق درمورد بهینه سازی نرخ تبدیل چیست؟
آنالیز تکنیکال سایت
مهمترین نکته برای وبسایت شما سرعت است. اگر سرعت سایت شما پایین باشد و یا اینکه عکسها و محصولات و صفحات فروش محصول شما دیر لود شوند کاربر به راحتی سایت شما را خواهد بست و به سراغ سایر رقبای شما میرود. شما میتوانید با استفاده از سایت GTmetrix سرعت سایت خود را بسنجید و اگر مشکل داشت آن را با کمک متخصصین رفع کنید.
نکته بعدی که باید به آن توجه کنید سازگاربودن سایت شما با انواع مرورگر ها و دستگاهها میباشد. فرض کنید شما سایت فروش غذای آنلاین دارید؛ کاربران شما امکان دارد با گوشی همراه و یا تبلت سایت شما را سرچ کنند و قصد داشته باشند غذا سفارش دهند در این شرایط اگر سایت شما به خوبی در گوشی همراه و تبلت بالا نیاید چه میشود؟ درست است، مشتری خود را از دست خواهید داد و نرخ تبدیل شما کاهش مییابد.
برای بررسی کردن اینکه سایت شما با موبایل و تبلت و لپ تاب سازگار است میتوانید از سایت PageSpeed Insights استفاده کنید و با کمک متخصصین این حوزه مشکلات سایت خود را رفع کنید. بسیاری از سایتهای فروش با بهینه سازی نرخ تبدیل خود از این طریق، فروش آنها به طور چشمگیری افزایش یافته است.
انالیز اکتشافی
در این تحلیل باید یک تجربه کاربری لذت بخش را طراحی کنید. فرض کنید قصد دارید یکی از صفحات سایت خود را بهینه کنید. ابتدا ببینید که کاربر پس از ورود به این صفحه میتواند نیاز خود را به راحتی تامین کند؟ و یا اینکه چه موانعی بر سر راه کاربر است تا به رفع نیاز خود از طریق سایت شما برسد؟
با پاسخ دادن به این سوالات، پیکربندی صفحه مورد نظر خود را عوض کنید و پس از بهبود صفحه و ایجاد یک تجربه کاربری لذت بخش برای کاربران خود، هم رضایت مشتری را جذب میکنید هم کاربران خود را به مشتریان وفادار تبدیل میکنید و یک بهینه سازی نرخ تبدیل اصولی را انجام میدهید.
تحلیل سایت
ابتدای کلام به شما توصیه میکنم که ابزار قدرتمند Google Analytics را به سایت خود وصل کنید زیرا یکی از بهترین ابزارها برای انالیز بهینه سازی نرخ تبدیل است و اما فایده آن چیست؟
فرض کنید شما نرخ تبدیل پایینی دارید، پس برای اینکه علت آن را بیابید نیاز به بررسی رفتار کاربران خود دارید. آیا میتوانید به درب منزل تک تک کاربران بروید و درمورد مشکلات آنها پرس و جو کنید؟ معمول است خیر.
شما میتوانید در Google Analytics متوجه بشوید که کاربران شما با چه سن، جنسیت، نوع دستگاه و همچنین از چه کانالهایی وارد سایت شما شده اند و پس از ورود به سایت چه رفتاری را دنبال کردهاند.
با تحلیل درست و منطقی تمام دادههایی که این ابزار به شما میدهد میتوانید علت ریزش کاربران خود را بررسی کنید و پس از رفع مشکلات و بهینه سازی نرخ تبدیل، افزایش مشتریان خود را به وضوح ببینید.
نظرسنجی
برای پاسخ دادن به سوالات کاربران در لحظه بهتر است از سرویسهای پشتیبانی آنلاین استفاده کنید و یا از نظرسنجیهایی با سوالات کوتاه برای پیدا کردن دغدغه مشتریان استفاده کنید.
فرض کنید کاربری وارد سایت شما شده است و پس از اضافه کردن محصول به سبد خرید اقدام به پرداخت آن نکرده است، شما میتوانید با پرسشهایی کوتاه دغدغه کاربر را درک کنید و یا با پشتیبانی آنلاین کاربر خود را از جنبههای مختلف از قبیل اینکه شما بهترین کیفیت را ارایه میدهید و یا اینکه بهترین قیمت در بازار از آن شماست، مطمئن کنید.
توصیه میکنم اگر کسب و کار تازهای دارید این نکته را مدنظر قراردهید زیرا میتواند به بهینه سازی نرخ تبدیل سایت شما کمک شایانی کند. حال پس از انجام کارهای فوق باید به بهینه سازی نرخ تبدیل بپردازیم.
روشهای بهینه سازی نرخ تبدیل چیست؟
1. انجام دادن تست A/B
صفحات فرود به صفحاتی گفته میشوند که کاربر شما را به خریدار تبدیل میکنند. این صفحات در وبسایت شما بسیار اهمیت دارند. سعی کنید تست A/B را بر روی صفحات فرود خود انجام دهید و نتایج آن را در هفتهها و یا ماههای مختلف بررسی کنید تا علت تغییرات نرخ تبدیل را بیابید. البته نتایج این تست زمانی درست است که تعداد کاربران شما زیاد باشند و جامعه نمونهای که این تست را روی ان انجام میدهید نباید خیلی کوچک باشد.
2. بهبود دادن CTA مبتنی بر متن
کاربران معمولا در سایت شما به بنرها هیچ توجهی نمیکنند و یا اینکه وقت آن را ندارند که مطلب سایت شما را تا انتها بخوانند، پس اگر دکمه فراخوان به عمل(CTA) را در انتهای مطلب بگذارید هیچ فایده ای ندارد.
پیشنهاد ما به شما استفاده از CTA مبتنی بر متن است، یعنی در پست بلاگ خود یک متن را به صورت مستقل را لینک کنید به یک صفحه هدف خاص و کاربران را از این طریق هدایت کنید.
تجربه نشان داده است که CTA های مبتنی بر متن نرخ تبدیل بسیار بالایی را برای سایتها به ارمغان میآورد و جز روشهای کارآمد در بهینه سازی نرخ تبدیل میباشد.
3. استفاده از POP up در پست ها
Pop up پنجره و یا باکس کوچکی است که شامل یک پیشنهاد و یا یک تبلیغ است که به طور ناگهانی روی صفحه نمایش داده میشود تا توجه کاربر را به خود جلب کند. پیشنهاد میکنیم در وبسایت خود از pop up استفاده کنید، تا بتوانید به کاربران خود پیشنهاداتی را برای خرید بیشتر ارایه دهید. طبق تجربهای که داریم این pop up ها به بهینه سازی نرخ تبدیل بسیار کمک میکنند.
4. استفاده از سیستم چت آنلاین در بالای صفحات ترافیک دار
برای افزایش نرخ تبدیل بهتر است در صفحاتی از وبسایت خود که ترافیک بالایی دارد ابزار چت آنلاین قرار دهید تا کاربران بتوانند مشکلاتی که برایشان پیش آمده را بصورت آنلاین با شما در اختیار قرار دهند. این کار باعث میشود کاربر تجربه خیلی خوبی را در سایت شما داشته باشد و یکی از راههای بهینه سازی نرخ تبدیل هم میباشد.
5. بهینه سازی پستهای بلاگ
شما در وبسایت خود مجموعه پستهایی دارید که این پستها را میتوانید به دو گروه تبدیل کنید:
- پستهایی که ترافیک بالایی دارند اما نرخ تبدیل آنها کم است.
- پستهایی که نرخ تبدیل آنها بسیار بالاست اما ترافیک کمی دارند.
در هر یک از موارد فوق باید برای خود استراتژی طراحی کنید. به عنوان مثال پستهایی که نرخ تبدیل بالایی دارند را در نظر بگیرد، سعی کنید با بهبود محتوای خود و استفاده از ویدیو در پست و … ترافیک ورودی را زیاد کنید تا تعداد کاربران بیشتری این پستها را بخوانند و چون این پستها نرخ تبدیل بالایی داشتند پس تعداد کاربران بیشتری را به مشتری تبدیل خواهد کرد.
همچنین پستهای ترافیک دار را مورد هدف قرار دهید و با استفاده از pop up و یا CTA های مبتنی بر متن مناسب، نرخ تبدیل این پستها را هم بهبود دهید. بهینه سازی نرخ تبدیل از طریق بهبود محتوا یکی از بهترین روشهاست.
6. بازدیدکنندههای قدیمی سایت خود را هدف قرار دهید
سعی کنید برای ورود کاربرانی قصد خرید از شما دارند از آنها ایمیل و یا شماره تماس دریافت کنید، این کار باعث میشود مخاطبانی که در مرور زمان سایت شما را دنبال نمیکنند، با یک ایمیل تبلیغاتی و وسوسه انگیز دوباره به سمت خود بکشید.
توجه کنید که این کاربران یک بار از شما خرید کردهاند و این بدان معنی است که شما این مخاطب را یکبار به مشتری تبدیل کردهاید و بار بعد کافیست با ارایه پیشنهادات خوب، او را به یک مشتری وفادار تبدیل کنید و این یعنی بهینه سازی نرخ تبدیل به طور حرفهای و اما پس از موارد فوق سوالی که ذهن هر مخاطبی را جلب میکند این است:
اشتباهاتی رایج در بهینه سازی نرخ تبدیل چیست؟
ببینید دوستان در هر حوزهای افراد سعی میکنند بهترین باشند اما دریغ از آن که گاهی دچار اشتباهاتی شدهاند و راه را برای خود دشوار کردهاند. در بحث بهینه سازی نرخ تبدیل هم به همین صورت است.
باتوجه به مواردی که در طول کار خود دیدیم، کارفرمایان دچار سه اشتباه در محاسبه نرخ تبدیل سایت خود میشوند:
اولا، نرخ تبدیل فصل به فصل متفاوت است. برای مثال یک سایت فروش کولر را برایتان مثال میزنم، کاربران این سایت در اوایل و اواسط فصل تابستان خرید انجام میدهند و برعکس در فصل زمستان هیچ خریدی از این سایت نمیشود. پس تاثیر فصل را باید در بهینه سازی نرخ تبدیل در نظر بگیریم زیرا کارفرمای این سایت در فصل زمستان هر چقدر هم هزینه کند نمیتواند نرخ تبدیل سایت خود را بالا ببرد.
دومین موردی که معمولا رخ میدهد این است که در سایتی محصول جدید قرار داده میشود و نرخ تبدیل بسیار بالا میرود و کارفرما توقع دارد این نرخ تبدیل ثابت بماند، اما این چنین نیست. معمولا کاربران به خاطر جدید بودن ان محصول یا خدمات در اوایل استقبال بیشتری دارند ولی در مرور زمان به خاطر بوجود آمدن خدمات بهتر دیگر تمایلی به خرید ان خدمات از خود نشان نمیدهند.
سومین مورد هم این است که نرخ تبدیل در صنعتهای مختلف، بسیار فرق دارد. به عنوان مثال دو سایت ارایه دهنده خدمات دکوراسیون داخلی و فروش کولر گازی را در نظر بگیرید.
هر دوی این کسب و کارها در یک ماه 500 بازدیدکننده دارند و نرخ تبدیل هر کدام 1 درصد یعنی 5 نفراست. به نظر شما این نرخ تبدیل برای هر دو کسب و کار کم است؟
جواب خیر است، دلیل آن هم واضح است، اگر یک طراح دکوراسیون داخلی در یک ماه حداکثر 4 پروژه را تحویل بدهد به درامد فوق العادهای میرسد ولی یک فروشنده کولر گازی باید حداقل 100 عدد از محصول خود را بفروشد تا به همان میزان سود برسد. پس نرخ تبدیل از صنعتی به صنعتی دیگر متفاوت میباشد.
نحوه محاسبه نرخ تبدیل
تا به اینجا به خوبی با مفاهیم و روشهای بهینه سازی نرخ تبدیل آشنا شدید و در اینجا میخواهیم فرمول محاسبه نرخ تبدیل را به شما بصورت مجزا ارایه دهیم، درحالی که با توجه مطالب فوق مسلما خودتان هم با نحوه محاسبه آن آشنا شدید:
نرخ تبدیل =( تعداد کاربرانی که هدف مورد نظر شما را انجام دادهاند / تعداد کل بازدیدکنندگان سایت) *100
سخن پایانی
ممنونیم که تا به اینجای مقاله را خواندید. همانطور که دیدید نرخ تبدیل یکی از مهمترین معیارها برای بررسی موفقیت شما در کسب و کار اینترنتی خود است. منظور از نرخ تبدیل این است که از بین بازدیدکنندههای سایت شما چه تعدادی خواسته مدنظر شما را انجام داده اند و این مقدار را همیشه بر حسب درصد اعلام میکنند.
اگر روشهای بهینه سازی نرخ تبدیل و نحوه عمل کردن به آنها را که مقاله توضیح دادیم را به خوبی اجرا کنید شما هم میتوانید به نرخ تبدیل بالایی در کسب و کار خود برسید.
منبع :