Contents
جهان همواره در حال تغییراست، لذا برای عقب نماندن از این قطار پرسرعت تکنولوژی لازم است ما نیز مدام در حال تغییر باشیم. این مساله اکثر کسب و کارها را به فکر دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتالی انداخته است، زیرا تعداد کاربران آنلاین در سراسر جهان به صورت لحظه ای در حال افزایش است و دیجیتال مارکتینگ به شما کمک میکند تا از این خیل عظیم مخاطب، بهترین بهره را ببرید. بهترین شرکت دیجیتال مارکتینگ در این زمینه می تواند به شما کمک کند.
اگر به دنبال پیشرفت و ارتقای کسب و کارتان هستید، دیجیتال مارکتینگ یک گزینه فوق العاده است، پس این مقاله را از دست ندهید و با ما همراه شوید. در این مقاله با زبانی ساده و روان مبحث دیجیتال مارکتینگ را شرح خواهیم داد، و همچنین انواع و کارآمدترین راه های آن را عنوان خواهیم کرد تا اگر با این مقوله آشنایی چندانی ندارید، از بهرهمند شدن از فواید شگفت انگیز آن محروم نمانید.
دیجیتال مارکتینگ (digital marketing) چیست ؟
بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ (digital marketing) در واقع شامل اقداماتی است که در جهت تبلیغ کسبوکارتان از طریق اینترنت و با استفاده ازابزارهای دیجیتال انجام میدهید. این اقدامات میتواند تبلیغ محصولات، خدمات، برندسازی ویا بررسی رفتارهای مخاطبانتان باشد.
در دنیای امروز که کاربران آنلاین به سرعت در حال افزایش اند، بهترین بستر برای معرفی خدمات و محصولات اینترنت است. این فضای گسترده که به شما این امکان را میدهد در هر زمان و مکان بتوانید خودتان را به مخاطبان زیادی معرفی کنید و ارتباطی پویا و مستحکم را برقرار کرده و از آن برای پیشرفت هر چه بیشتر و بهتر در کسب و کار بهره ببرید. با مطالع مقاله بهترین روش های کسب درآمد اینترنتی می توانید اطلاعات جامعی در این زمینه بدست آوردید.
در روش های سنتی تبلیغات و بازاریابی، کسب و کارها به دنبال جذب مشتریان بودند به همین علت با ایجاد وقفه در روند زندگی مخاطبان، خدمات و محصولات خود را معرفی و فروش میرساندند؛ مثلا تبلیغات تلویزیونی.
اما هدف ما در بازاریابی به روش دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ، برقراری ارتباطی موثر با مخاطبان است از این روی مشتری در پی کسب وکار شماست. همین امر سبب اهمیت بیش از پیش مشتریان برای کسب و کارها میشود.
شرکت ها و کسب و کارها بعد از تبلیغ و معرفی خدمات و محصولات خود، به بررسی و تحلیل رفتارهای مشتریان خود با استفاده از ابزارهای در دسترس میپردازند. در نتیجه بهترین زمان برای انتشار تبلیغات و تاثیرگذاری روی طیف وسیعی از کاربران را مییابند.
حال که متوجه اهمیت بسیار زیاد آنالیز رفتار کاربران خود شدید، شما را با برخی از ابزارهایی که در این مسیر به کمک تان میآیند، آشنا میکنیم. پس اگرشما یک وبمستر بلندپرواز هستید، استفاده از این ابزارها را به هیچ وجه نادیده نگیرید.
برای آشنایی با وایرال مارکتینگ و تکنیک های آن مقاله همه چیز درباره وایرال مارکتینگ را به شما پیشنهاد می کنیم.
چه ابزارهایی برای آنالیز رفتار کاربران در دیجیتال مارکتینگ استفاده میشوند؟
گوگل آنالیتیکس یا گوگل آنالیز (Google Analytics)
گوگل با ارائه ی این ابزار ارزشمند و کاملا رایگان (البته متاسفانه فیلترشده برای ایران) به شما این امکان را میدهد تا بازدیدکنندگان وبسایت خود را بصورت کامل مورد بررسی قرار دهید و سپس با طراحی یک استراتژی مناسب، هم بازدید وهم فروش خود را افزایش دهید. شما تنها با ساخت یک حساب کاربری در گوگل، میتوانید از قابلیت های این ابزار پیرامون وبسایت خود بهرهمند شوید. به عنوان مثال؛
- اطلاع از تعداد کاربران آنلاین در سایت
- پربازدیدترین صفحات سایت
- منبع ورود کاربران به سایت
- اطلاع از سایت هایی که به سایت ما لینک داده اند و کاربران ورودی از این طریق
- سیستم عامل مورد استفاده کاربران
جی تی متریکس (Gtmetrix)
جی تی متریکس یک سرویس آنلاین و قدرتمند است که توسط دو ابرشرکت گوگل و یاهو بصورت رایگان ارائه شده است و سرعت بارگذاری سایت شما را تست میکند. همان طور که میدانید بالا بودن سرعت لود وبسایت شما علاوه بر اینکه موجب رضایت بازدیدکنندگان میشود، سبب بهبود رتبه گوگل شما نیز خواهد شد.
عواملی از قبیل تعداد بازدیدکنندگان، استفاده از هاست های اشتراکی و یا در زمان های مختلف، بر سرعت بارگذاری وبسایت ها تاثیرگذار است. پس برای اینکه از سرعت دقیق وبسایت خود مطلع شوید، جی تی متریکس یکی از گزینه های عالی است که علاوه بر اینکه شما را از نقص های وبسایتتان آگاه میکند بلکه راه های رفع آن ها را نیز ارائه خواهد داد.
ماز(MOZ)
یکی دیگر از ابزارهای تحلیل وبسایت ها که تحت وب و نیازمند پرداخت اشتراک ماهانه است، ماز(MOZ) میباشد. این ابزار شما را قادر میسازد تا بکلینک های اسپم یا مضر را شناسایی و بی اثر کنید، بکلینک های رقیبان را گزارش میدهد، رتبه کلمات کلیدی را بصورت لحظه ای نمایش میدهد و امکاناتی از این قبیل.
تمام این اقدامات به سایت شما کمک میکند تا تعداد کاربران بیشتری را به بازدید از سایت تان دعوت کنید و این معادل افزایش رتبه ی سایت شما در موتورهای جستجو از جمله گوگل خواهد بودو البته برخی ابزارهای دیگر که در دیجتال مارکتینگ و اقزایش رتبه ی سایت، میتوانند به شما و کسب و کارتان کمک کنند.
ویژگی شگفت انگیز دیجیتال مارکتینگ
1. قابل سنجش بودن
در بازاریابی سنتی صاحبان مشاغل و کسب و کارها پس از فروش کالا و خدمات شان، اطلاعی دقیق از میزان فروش یا تعداد مخاطبان خود نداشتند زیرا پس ازفروش، ارتباط مشتری و فروشنده قطع میشد.
اما به لطف بازاریابی دیجیتالی یا دیجیتال مارکتینگ و با استفاده از ابزارهای موجود، مشاغل و شرکت ها میتوانند اطلاعاتی دقیق از تعداد بازدید ها، میزان رضایت مشتری ، بهترین زمان های ارائه خدمات و… به دست آورند و این داده ها کمک شایانی در راستای پیشرفت کسب وکارخواهد کرد.
2. در دسترس بودن و جذب مخاطبین بیشتر
با همگیرشدن استفاده از رسانه های دیجیتال امکان فعالیت در زمینه دیجیتال مارکتینگ نیز بهبود پیدا کرده است. همچنین شرایط کنونی جهان و درگیری با ویروس کرونا نیز بیشتر مردم را به سمت خریدهای آنلاین و استفاده از خدمات آنلاین هدایت کرده است، پس صاحبان مشاغل و کسب وکارها با اندکی تیزبینی و دقت و با بهرهگیری از تکنیک ها و استراتژی های دیجیتال مارکتینگ میتوانند از این خیل عظیم کاربران موجود به نفع خود استفاده کنند.
3. به صرفه و کم هزینه
هزینه تبلیغات در دیجیتال مارکتینگ به نسبت پایین است اما نیازمند اقدامات به اصطلاح زیربنایی است چرا که تمام افراد بازدید کننده از سایت ما، مشتری ما نیستند. پس لازم است بازدیدکنندگان را در “قیف فروش” به سمت پایین هدایت کنیم.
- محصولات و خدمات رایگان
- محصولات و خدمات ارزان قیمت
- محصولات و خدمات گران قیمت با تخفیف
- محصولات و خدمات گران قیمت
و از آنجایی که وجود هویت های جعلی در دنیای دیجیتال جز لاینفک این فضا است، لذا اعتمادسازی دشوار است به همین علت نیازمند تلاش بیشتری است.
صاحبان کسب و کار و مشاغل در ابتدا با ارائه خدمات و یا محصولات رایگان، جهت ایجاد احساس اعتماد در بازدیدکنندگان، آنها را به سمت مشتری شدن هدایت میکنند. رفته رفته بازدید کنندگانی که تنها برای مشاهده خدمات و محصولات ما مراجعه کرده بودند و از خدمات رایگان ما رضایت داشتند، به این فکر می افتند که حتی با ترس و نگرانی از محصولات ارزان قیمت ما استفاده کنند و این یعنی یک پله صعود برای شما.
به همین دلیل است که تاکید داریم که همه سایت های فروشگاهی محصولات ارزان قیمت را در لیست محصولات خود قرار دهند (البته این موضوع کاملا به جامعه هدف مشتریان شما بستگی دارد و برای همه کسب و کارها صدق نمیکند).
در مسیر تبدیل کردن “بازدیدکنندگان” به “مشتری های همیشگی” باید صبور باشید، خدمات یا محصولات تان را آپدیت نگه دارید و تنوع محصولات از نظر ارزش را حتما در نظر داشته باشید. مطالعه مقاله بازاریابی درونگرا یا اینباند مارکتینگ چیست ؟ می تواند در این زمینه به شما کمک کند.
4. تنوع بالای تبلیغات
یکی از شاخه های تخصصی دیجیتال مارکتینگ، تبلیغ نویسی یا کپی رایتینگ میباشد. کپی راینتر سازمان، علاوه بر داشتن مهارت تولید محتوا و نویسندگی، لازم است بر فروش و بازاریابی مسلط باشد تا به بهترین شکل ممکن بتواند کسب و کار را معرفی نماید.
در دیجیتال مارکتینگ گزینه های بسیار زیادی پیش روی کپی رایترهاست و دارای تنوع بسیار بالایی است. برخی از این تبلیغات؛ تبلیغات محیطی، تبلیغات مطبوعاتی، تبلیغات در رسانه های جمعی از جمله رادیو و تلویزیون و… می باشند.
انواع دیجیتال مارکتینگ
آفلاین (OFFLINE)
دیجیتال مارکتینگ آفلاین در واقع همان بازاریابی سنتی است که در گذشته اکثر کسب و کارها از آن استفاده میکردند و امروزه نیز با همان قدرت قبل پابرجاست اما با نکاتی که در ادامه عنوان خواهیم کرد، دست شما را در انتخاب هرکدام باز خواهیم گذاشت، تا با توجه به نوع کسب وکار و موقعیت آن، انتخاب کنید.
به طور کلی هرنوع تبلیغاتی که خارج از بستر اینترنت انجام بشود را میتوان جز این دسته دانست، و از حق نگذریم دارای تنوع زیادی نیز میباشد؛ به عنوان مثال چاپ کارت ویزیت، بروشور، آگهی های روزنامه و مجلات، نصب بیلبورد، تبلیغات درهمایش ها و سخنرانی ها، تبلیغات تلویزیونی و رادیویی، اسپانسر تیم های ورزشی و تبلیغات محیطی ورزشگاه ها و…
تحولاتی که در زمینه بازاریابی اتفاق افتاد و ظهور پررنگ دیجیتال مارکتینگ آنلاین سبب شد تا نوع آفلاین آن نیز دچار تغییراتی بشود و بیشتر برای معرفی برند، جلب توجه مخاطبان و هدایت کننده ی مخاطبان به سمت راه های ارتباطی شما در فضای اینترنت، مورد استفاده قرار بگیرد.
روشن است که به نسبت روش آنلاین، خیلی کمتر منجر به فروش فوری خدمات و محصولات میشود. اما در بلندمدت قطعا تاثیرات به سزایی خواهد داشت. اما همان طور که میدانید، این نوع بازاریابی نیازمند صرف هزینه و وقت زیادی است. چرا که علاوه بر مخارج بالایی که باید متقبل شوید تا آگهی شما در مجله، روزنامه، بروشور و… به چاپ برسد، وقت زیادی نیز باید صرف نصب بیلبوردها و پخش کردن کراکت و مواردی از این دست بشود.
آنلاین (ONLINE)
و اما بازاریابی آنلاین، که امروزه جز جدایی ناپذیر زندگی ها شده است و به با تکنیک های موفق و درست به ارتقای بسیاری از مشاغل و شرکت ها کمک میکند. کسب و کارهای معدودی است که از این روش استفاده نکرده باشند و این به بزرگ یا کوچک بودن آن کسب و کار ارتباطی ندارد و به صورت آزادانه و البته صحیح میتوان از آن بهرهمند شد. زیرا هزینه های آن در مقایسه با روش آفلاین بسیار به صرفه تر است. در ادامه به مثال هایی از این روش دیجیتال مارکتینگ آشنا خواهید شد.
کارآمدترین راههای دیجیتال مارکتینگ چیست؟
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
ایمیل مارکتینگ یکی از بهترین و کارآمدترین روش های دیجیتال مارکتینگ است که با صرف هزینه نسبتا اندکی اتفاق می افتد. همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، در بازاریابی دیجیتالی ما به دنبال ارتباط عمیق، قوی و دوسویه با کاربران هستیم واین روش یکی از موثرترین هاست.
در این بحث اصطلاحی با عنوان “تبلیغات ایمیلی” (Email Advertising) نیز مطرح است که گاهی به اشتباه به عنوان مترادف “بازاریابی ایمیلی” (Email Marketing) به کار میرود، که تفاوت آن را خواهیم گفت. در تبلیغات ایمیلی کسب و کارها یک متن تبلیغاتی را آماده نموده و از طریق ایمیل به جامعه هدف ارسال میکنند. این ایمیل صرفا با هدف تبلیغ مستقیم یک خدمت یا کالا طراحی و ارسال میگردد.
اما مفهوم بازاریابی ایمیلی جامع تر و گسترده تر است. در این ایمیل های ارسالی به هیچ عنوان تبلیغ مستقیم و آزاردهنده منتقل نمیشود و مشتری از برقراری این ارتباط رضایت دارد.
این ایمیل ها میتوانند بصورت دوره ای و منظم ارسال شود تا برند خودتان را به کاربران یادآوری کنید، به این ایمیل ها خبرنامه نیز می گویند و ارسال شان دارای ریسک بالایی است چون در صورت زمان بندی نادرست و محتواهای نامرغوب، احتمال این میرود که کاربران ناراضی بشوند و در دفعات بعدی ایمیل شما را حتی باز نکند. پس در طراحی و ارسال این ایمیل ها نهایت دقت را داشته باشید.
تبلیغات در شبکه های اجتماعی
تمام تبلیغاتی که در فضای شبکه های اجتماعی صورت گیرد، در این دسته قرار میگیرند. معروف ترین پلتفرم ها برای این تبلیغات شامل؛ فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، پینترست،اسنپ چت و تلگرام
فضا و لحن حاکم برکدام از این شبکه های اجتماعی متفاوت است پس انتخاب هوشمندانه شما برای معرفی کسب و کارتان، بستگی به جامعه هدف یا همان مخاطبان شما دارد.
با توجه به محبوبیت شبکه های اجتماعی در سراسر جهان شما با یک بررسی دقیق میتوانید تشخیص دهید که طبق فاکتورهای مطرح شده کدام یک از این شبکه ها برای شما مناسب است.
واما برخی از مزایای این روش؛ بسیار مقرون به صرفه است، دسترسی هرچه راحت تر و بیشتر به جامعه هدف، یافتن رتبه بهتر در موتورهای جستجو، افزایش آگاهی از برند شما
بازاریابی تلفنی
یکی از کم هزینه ترین روش های دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی از طریق تلفن است که صد البته نیازمند ترفندهایی است تا به موفقیت منجر شود.
اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
بدون شک واژه اینفلوئنسر (Influencer) را به تازگی به دفعات شنیده اید و از اینکه بگوییم این یک روش دیجیتال مارکتینگ بسیار موفق است، متعجب نخواهید شد. اینفلوئنسر در لغت به معنای افراد تاثیرگذار است یعنی افرادی که میتوانند روی اعمال و افکار افراد جامعه تاثیر بگذارند و به اصطلاح یک خط فکری ایجاد کنند.
صاحبان مشاغل و کسب و کارها نیز از این مزیت اینفلوئنسرها استفاده میکنند تا پیام مورد نظر خود را به مخاطبان شان انتقال دهند و در نتیجه منجر به رفتارهای دلخواه شان شوند از جمله؛ خرید یک محصول یا راه اندازی یک خط فکری مشخص.
این افراد در ازای دریافت خدماتی رایگان یا مبلغی این کاررا انجام میدهند. در ایران با شنیدن این واژه توجه بیشتر به سمت اینستاگرام میرود اما تنها در این شبکه ی اجتماعی خلاصه نمیشود و اینفلوئنسرها میتوانند در پلتفرم های دیگر از قبیل وبلاگ، تلگرام و… نیز فعالیت داشته باشند.
پوش نوتیفیکشن(Push Notification)
در دنیای دیجیتال مارکتینگ پوش نوتیفیکیشن پیغامی مشابه پیام کوتاه است که برای ارسال آن نیازمند اطلاعات تماس کاربران نیستیم و میتوان آن را بر روی سیستم عامل، مرورگر وب و یا اپلیکیشن کاربران ارسال نمود.
تفاوت این پیغام ها با پیام کوتاههای متداول (SMS) در محدودیت تعداد کاراکترهاست، یعنی شما در نوشتن پیامک ها کاملا آزادانه عمل میکنید محدوددیتی ندارید. اما در طراحی پوش نوتیفیکیشن ها این نکته را مدنظر داشته باشید که باید در خلاصه ترین حالت ممکن، پیغام خود را انتقال دهید.
نکته دیگر درمورد این پیغام ها این است که نحوه نمایش آنها در سیستم عامل های IOS و Android متفاوت است، لذا در ارسال پوش نوتیفیکیشن ها، سیستم عامل دستگاههای کاربران را در نظر داشته باشید. با توجه به اینکه پوش نوتیفیکیشن ها این امکان را دارند که کاربران در صورت عدم رضایت آن را میوت یا قطع کنند، پس در طراحی آنها به نکات ذکر شده توجه کنید تا نتیجه عکس ندهد.
تبلیغات در تلویزیون و رادیو
این نوع از دیجیتال مارکتینگ را در بخش آفلاین به اختصار بیان کردیم و همگی با آن آشنایی دارید.
سخن پایانی
ما در این مقاله سعی داشتیم تا شما را به دنیای گسترده و شگفت انگیز دیجیتال مارکتینگ دعوت کنیم، به همین منظور؛ کارآمدترین راه هایی که میتوانید در دیجیتال مارکتینگ از آنها استفاده کنید را به صورت کامل توضیح دادیم؛ فواید فوقالعاده این روش بازاریابی نوین را عنوان کردیم؛ و توضیحاتی مختصر در مورد انواع دیجیتال مارکتینگ ارائه دادیم.
اما در پایان لازم به یادآوری است که قبل از شروع، حتما مخاطب و جامعه هدف خود را بصورت دقیق و اصولی مورد مطالعه قرار دهید، میزان هزینه ای که مایلید در این زمینه مصرف شود را مدنظر بگیرید و سپس با چیدن یک استراتژی درست و بهینه از انواع روشهای دیجتال مارکتینگ که عنوان کردیم، بهره ببرید.
امیدواریم که این مقاله سهم کوچکی در بهبود شرایط کسب و کار شما داشته باشد. نظرات و پیشنهادات خود را در راستای بهبود هرچه بیشتر مطالب از ما دریغ نکنید.
موفق باشید.
اگر علاقه مند به دریافت فایل pdf مقاله فوق هستید روی لینک زیر کلیک کنید.